Íme három kiváló étel, amely segíthet a székrekedés kezelésében: ezek az ízletes falatok igazi megváltást hozhatnak emésztésed számára!
A Journal of Human Nutrition and Dietetics szaklapban megjelent friss brit elemzés 75 klinikai vizsgálat és 59 étrendi ajánlás eredményeit összegezte, és meglepő következtetésre jutott: a hagyományos "egyél több rostot" tanács nem mindig működik - írta meg cikkében a self.com. Ehelyett a kutatók néhány, tudományosan is bizonyított ételt és italt neveztek meg, amelyek hatékonyan támogatják az emésztőrendszert - akár krónikus székrekedésről van szó, akár csak időszakos problémáról.
A szakértők szerint a kivi a bélműködés serkentésének egyik legtermészetesebb és leghatékonyabb eszköze. "A kiviben található oldható és oldhatatlan rostok egyaránt fontos szerepet játszanak: az oldható rostok vízmegkötő képessége révén puhítják a székletet, míg az oldhatatlan rostok térfogatot adnak neki, így elősegítik a zavartalan áthaladást a vastagbélen" - magyarázza Jeremy Polman, a New York-i Lenox Hill Hospital gasztroenterológusa.
A kivi fogyasztásának legjobb módja, ha a héját is magával együtt élvezed, hiszen a rostok jelentős része abban található – javasolja Sumona Bhattacharya, a George Washington Egyetem gasztroenterológusa. "Érdemes legalább egyszer kipróbálni a kivit héjával, mivel így a rostbeviteledet is növelheted" – teszi hozzá. Ha azonban a héj textúrája zavar, ne aggódj, hiszen a gyümölcshús önállóan is kiválóan támogatja az emésztést.
A kutatók állítása szerint a rozskenyér igazi csodaszer lehet a bélrendszer egészsége szempontjából. Scott Keatley dietetikus kiemeli, hogy a rozsban található fermentálható rostok képesek vizet megkötni a székletben, így az lágyabbá válik, és könnyebben üríthetővé válik. Ezen felül ezek a rostok táplálják a jótékony bélbaktériumokat is, amelyek rövid szénláncú zsírsavakat, például vajsavat termelnek – ezek pedig természetes módon serkentik a bélmozgást. A szakértő azt is megjegyzi, hogy a búzakenyérhez képest a rozskenyér gyorsabb bélműködést és puhább székletet eredményez.
A tanulmány kimutatta, hogy a magas ásványianyag-tartalmú vizek - különösen a magnézium-szulfátot vagy hidrogén-karbonátot tartalmazó típusok - természetes hashajtóként működnek. "A magnézium vizet von be a bélbe, ezáltal lágyítja a székletet és serkenti a bélmozgást" - mondja Keatley.
Ezek a vizek nem követelik meg a tartós alkalmazást, viszont kíméletes alternatívát kínálnak a stimuláló hashajtókkal szemben. Már egyetlen üveg ásványvíz is elegendő lehet néhány nap leforgása alatt, különösen hasznos lehet utazások, étrendváltások vagy gyógyszerek szedése által kiváltott átmeneti székrekedés esetén.
Amennyiben a kivi, a rozskenyér és az ásványvíz nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, érdemes fontolóra venni a psylliumot (útifűmaghéjat), a probiotikumokat, vagy a magnézium-oxidot tartalmazó étrend-kiegészítőket. Ezek a természetes alternatívák segíthetnek a bélflóra egyensúlyának helyreállításában és az emésztés fellendítésében.
A szakemberek egyhangú véleménye szerint, ha a székrekedés rendszeresen jelentkezik, érdemes szakmai segítséget kérni. "A háziorvosok és belgyógyászok általában hatékonyan kezelik az egyszerűbb problémákat, azonban ha a helyzet nem javul, érdemes gasztroenterológushoz fordulni, aki újabb megoldásokat tud ajánlani" - mondja egy gasztroenterológus szakértő.
Végső soron a legoptimálisabb lépés, amit megtehetsz, ha a természet erejével segíted a szervezetedet. Ezek az ételek és italok természetes forrásokból származnak, és mindannyiunk táplálkozásában fontos szerepet érdemelnek – több gyümölcs, több zöldség és elegendő víz!


