Románia a világ élvonalában az élelmiszer-pazarlás problémájával küzd, hiszen a legfrissebb adatok szerint az ország a top 5 között található ezen a területen. A Krónika cikkében részletesen bemutatják a helyzetet, amely rávilágít arra, hogy milyen sürget
A háztartási hulladék az összes élelmiszer-hulladék 53 százalékát tette ki, ami lakosonként 69 kilogrammnak felelt meg.
A fennmaradó 47 százalék az élelmiszer-ellátási lánc során keletkezett hulladékokból állt. Ebből 19 százalék az élelmiszerek és italok gyártása során jött létre, ami fejenként körülbelül 24 kilogrammot jelent. Ezen kívül 11 százalék a vendéglátóiparból és az élelmezési szolgáltatásokból származik, amely körülbelül 14 kilogramm/fő hulladékot jelent. A termelési fázisban 10 százaléknyi hulladék, azaz 12 kilogramm/fő keletkezett, míg a kiskereskedelmi forgalmazás és egyéb értékesítési formák 8 százaléknyi hulladékot, körülbelül 10 kilogrammot eredményeztek fejenként.
* A tagállamok közül Németország termelte a legtöbb élelmiszer-hulladékot (10,9 millió tonna),
* majd Franciaország (9,7 millió tonna),
Olaszország évente körülbelül 8,1 millió tonna terméket állít elő.
* Lengyelország (4,6 millió tonna)
* és Románia (3,4 millió tonna) következett a sorban.
Románia élelmiszer-hulladék-termelése meghaladja a spanyol (3,1 millió tonna) és a holland (2,08 millió tonna) adatokat – számolt be az Agerpres.




