Felfedjük a titkot: megszületett az "Év Legjobb Bejglije" verseny győztese!


Az ipartestület által rendezett népszerű szakmai versenyek, mint az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája, mellett ez a megmérettetés arra hivatott, hogy kiemelje a prémium alapanyagokból készült ünnepi süteményeket. Célja, hogy népszerűsítse a kézműves bejglit, és elérje azokat a fogyasztókat, akik az igazi minőséget keresik.

A versenyre kizárólag olyan cukrászdák termékei nevezhetnek, amelyek teljes mértékben megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásainak. Fontos megjegyezni, hogy a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyv által "védett" státuszt kapott, amit az ipartestület korábban kezdeményezett.

Az ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcsök és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, a fűszerek, a citromhéj, a mazsola, a méz, az olajos magvak, a tej és a tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Kategóriánként háromfős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé "műkedvelő" zsűritagok is csatlakoztak.

Ebben az évben a pekándió, a füge és a vörösbor hódította meg a gasztronómiai világot, de a fekete cseresznye, az áfonya, a meggy, a pisztácia és az aszalt szilva is nagy népszerűségnek örvendett. Érdekes módon, a birsalma, csipkebogyó, sütőtök, cékla, sőt még mangó is szerepelt a választott összetevők között. A klasszikus karácsonyi fűszerek mellett - mint a fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj - a versenyzők bátran kísérleteztek gyömbérrel, ánizzsal, szerecsendióval, csillagánizzsal és édesköménnyel is, így igazán különleges ízélményeket teremtettek.

A több kategóriában is dobogós helyezést, és ezzel a legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó

Az Év Ínyenc Bejglije, a Bíboros egy különleges ízvilágú bejgli, amely aszaltszilvával, vörösborral, dióval, valamint narancs- és citromhéjjal, továbbá fahéjjal és szegfűszeggel ízesített birsalmasajttal van töltve. A hagyományos pozsonyi tészta adja meg az alapját ennek a kivételes finomságnak, amely tökéletes harmóniában ötvözi a klasszikus ízeket a modern gasztronómiai élményekkel.

Related posts