Felfedezésre került: a legismertebb magyar fűszernövények közül egyesek mérgezővé válhatnak, ha bizonyos módon használják őket.

Sokan talán nem is sejtik, hogy a petrezselyem virágzás után nem ajánlott fogyasztani, mivel ebben a fázisban a növény mérgezővé válik. Érdemes tehát figyelni erre, ha szeretnénk biztonságosan élvezni a friss fűszert!
A Rizikometer hívta fel a figyelmet a potenciális veszélyre, kiemelve, hogy míg számos fűszernövény íze a virágzás során átalakulhat, ezek továbbra is biztonságosan fogyaszthatók. A petrezselyem azonban egy kivételt jelent, és külön figyelmet érdemel.
A Facebookon működő élelmiszer-biztonsági oldal emlékeztet minket arra, hogy a petrezselyem egy kétéves növény. Az első év során a növény a zöld leveleit és a gyökerét fejleszti, míg a második évben eljön az ideje a virágzásnak.
Fogyasztása ilyenkor azért válhat veszélyessé, mert magjai illóolajat tartalmaznak, amelyben megtalálható az apiol nevű mérgező vegyület. A virágzás után pedig az egész növény apioltartalma megemelkedik, éppen ezért sem szárát, sem levelét nem tanácsos elfogyasztani - nemcsak nyersen, hanem főzve sem.