A németek mostanság különösen lelkesednek egy bizonyos élelmiszer iránt: úgy vásárolják, mint a legcukrosabb édességet. - Agro Napló


A Német Táplálkozástudományi Társaság 2022-es jelentése rávilágít, hogy 2012 és 2022 között Németországban egyre inkább elterjedtek az egészséges táplálkozási szokások. Ezen időszak alatt a zöldségek és a teljes kiőrlésű termékek iránti kereslet emelkedett, míg a vörös húsok fogyasztása csökkent. Érdekes módon a gyümölcsfogyasztás nem mutatott jelentős változást, sőt, a különböző gyümölcsfajták és a burgonyafélék között is nagy eltérések figyelhetők meg.

A Német Táplálkozástudományi Társaság november 20-án nyilvánosságra hozta 15. DGE táplálkozási jelentését, amelyben megállapítja, hogy Németországban a 2012 és 2022 közötti évtized során az élelmiszer-fogyasztás bizonyos trendjei kedvező irányba fejlődtek az egészséges táplálkozás tekintetében. Az adatokat a Müncheni Műszaki Egyetem neves professzora, Dr. Kurt Gedrich elemezte, aki értékelésében nemcsak az egészségi állapotot, hanem a környezetvédelmi és éghajlatvédelmi hatásokat is figyelembe vette - tudósít a FruitVeb.

A gabonafélék, különösen a teljes kiőrlésű változatok, valamint a gyümölcsök és zöldségek, beleértve a hüvelyeseket is, fogyasztásának fokozása nem csupán egészségügyi szempontból kedvező, hanem környezetvédelmi és klímapolitikai szempontból is jelentős előnyöket kínál.

- nyilatkozta Prof. Dr. Kurt Gedrich. Kiemelte:

Elemzéseink alapján megfigyelhető, hogy Németországban a vörös húsok fogyasztása folyamatosan csökken.

A 2012 és 2022 közötti évtizedben Németországban a zöldségfogyasztás folyamatos növekedést mutatott, évente körülbelül 1 kg/fő mértékben emelkedett. Ez a tendencia azt jelzi, hogy a zöldségfélék éves fejenkénti fogyasztása a tíz év alatt összesen 13%-kal bővült. Különösen figyelemre méltó a paradicsom iránti kereslet, mely évente körülbelül 500 g/fő növekedést mutatott, de emelkedés figyelhető meg a sárgarépa és a cékla fogyasztásában is, mindkettő esetében körülbelül 300 g-os növekedéssel. Ezen kívül a friss hüvelyesek iránti érdeklődés is fokozódott, ami 90 g-os emelkedést jelentett a fejenkénti fogyasztásban.

A gyümölcsfogyasztás trendjei nem mutatnak egyértelmű képet a 2012-2022 közötti időszakban, hiszen a fejenkénti átlagos fogyasztás 2%-kal csökkent. Ugyanakkor jelentős eltérések figyelhetők meg a különböző gyümölcsfajták között. Például a szamóca népszerűsége enyhén növekedett (+30 g/fő/év), míg a bogyós gyümölcsök általában még markánsabb emelkedést mutattak, átlagosan körülbelül +125 g/fő/év. A citrusfélék is növekvő tendenciát mutatnak, évi körülbelül +100 g/fő fogyasztásnövekedéssel. A trópusi és egzotikus gyümölcsök, mint a narancs, a klementin, a grapefruit és a banán, valamint a szárított gyümölcsök fogyasztása viszont stabil maradt. Ezzel szemben a helyi gyümölcsök közül az őszibarack és a sárgabarack esetében egyértelmű csökkenés tapasztalható. A friss burgonya fogyasztása drámaian csökkent (-880 g/fő/év), miközben a feldolgozott burgonyatermékek, mint a sült krumpli, burgonyapüré és chips, népszerűsége növekedett (+450 g/fő/év). Ez a tendencia jól tükrözi a modern táplálkozási szokások változásait.

Related posts