Felfrissült a gyümölcsös világ: barackos álmok várnak ránk! | ma7.sk

Mai receptünk főszereplője mindjárt ez utóbbi, egy nagyon könnyű, ízletes, nyár ízű finomság. Az elkészítéséhez barackpürét használtam, de lekvárral is működik, viszont ebben az esetben a cukrot elhagyhatjuk és a lekvár inkább folyós, sima legyen, mint darabos. A süti összeállításához szükségünk lesz egy magas falú tepsire vagy sütőkeretre, amibe pontosan belepasszolnak a piskótalapok. Erre azért van szükség, mert a további rétegek folyékony állapotban kerülnek a piskótára, és a formában kötnek meg.
A sütés folyamatát egy izgalmas kalandként érdemes felfogni, ezért először is melegítsük elő a sütőt 175 fokra, hogy a piskóta valóban tökéletes legyen. Készítsünk elő egy 20x25 cm-es sütőformát, ami biztosítja, hogy a süteményünk szép egyenletesen süljön. Most következik a piskóta készítése: a két vékony lapot külön-külön fogjuk megsütni. Kezdjük azzal, hogy a tojásfehérjéket kemény habbá verjük – ez a lépés igazán izgalmas, hiszen a habképzés során a tojásfehérjék levegőt zárnak magukba. Fokozatosan adagoljuk hozzá a vaníliás cukrot, ami édes és illatos ízt kölcsönöz majd a tésztának. Ezután óvatosan belekeverjük a tojássárgájákat, hogy a tésztánk gazdagabb ízű legyen. Végül következik a liszt és a sütőpor: 2 kanál lisztet és 1 csapott teáskanál sütőport forgassunk bele a masszába, ügyelve arra, hogy levegős maradjon. A piskótát 15-20 perc alatt süssük készre, majd hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a másik lapot is elkészítenénk. Ismételjük meg ugyanezt a folyamatot, és hamarosan kész is lesz a két tökéletes piskótánk!
A fehér csokoládé mousse elkészítése során először egy lapzselatint hideg vízbe áztatunk, hogy felpuhuljon. Közben 60 ml tejszínt egy csipetnyi vaníliával óvatosan felmelegítjük, majd ebben a meleg tejszínben feloldjuk a zselatint. Ezt az elegyet ráöntjük a fehér csokoládéra, és hagyjuk, hogy szépen összeérjenek az ízek. Amíg a csokoládé hűl, a maradék 140 ml tejszínt kemény habbá verjük. Az így kapott csokoládé alapot óvatosan beleforgatjuk a felvert habba, ügyelve, hogy ne törjük össze a légies állagot. Ezt a krémes elegyet ezután a már előkészített piskótalapra öntjük, majd a mousse-t hűtőszekrénybe helyezzük, hogy legalább 2 órán át dermedjen.
A barackzseléhez hideg vízbe áztatunk 3 darab lapzselatint. A barackpürét elkezdjük melegíteni, keverünk hozzá 1 kanál cukrot. Ha lekvárt használunk, akkor további édesítés nem szükséges. Feloldjuk benne a zselatinlapokat, megvárjuk, míg langyosra hűl, majd egyenletesen elosztjuk a fehér csoki mousse-on, és ráhelyezzük a második lapot. 1 órára hűtőbe rakjuk.
A barackos krém elkészítéséhez először is két darab lapzselatint hideg vízbe áztatunk, hogy megpuhuljon. Közben a barackpürét a cukorral együtt egy lábasban kezdjük melegíteni. A tejszínt simára keverjük a keményítővel, majd ezt a keveréket hozzáadjuk a meleg barackos masszához. Az egészet sűrűsödésig főzzük, majd óvatosan belekeverjük a feloldott zselatint is. Végül a krémet a piskóta tetejére öntjük, majd egy éjszakára a hűtőszekrénybe helyezzük, hogy jól megdermedjen.
Másnap a tejszínt lágy habbá verjük a mascarponéval és a porcukorral, majd a süteményt tejszínhabbal és friss barackszeletekkel dekoráljuk, hogy igazi ínycsiklandó látványt nyújtson.