Kreatív körtefajták: Az ízek új dimenziói A körte nem csupán egy gyümölcs, hanem egy ízletes élmény, amely folyamatosan fejlődik és megújul. Az innovatív körtefajták világába lépve felfedezhetjük azokat az új ízprofilokat és textúrákat, amelyek a hagyomá

A konzervatív fajtahasználat komoly kihívásokkal jár a körtetermesztés világában. Egyre több szakember és termesztő kezd ráébredni ennek a problémának a mértékére, és nyitni próbál az új, innovatív fajták felé. Azonban ez a váltás nem mentes a nehézségektől, hiszen a hagyományos fajták mélyen beágyazódtak a termesztői és fogyasztói gyakorlatba, így sokan fáradságosan ragaszkodnak a megszokott megoldásokhoz.
A régi fajták iránti vonzalom érthető, hiszen ezek nemcsak kiemelkedő kereskedelmi és fogyasztási értékkel bírnak, de termesztési technológiájuk is jól kidolgozott, ráadásul marketingjükre már jelentős összegeket fektettek be. Azonban a legnagyobb kihívás velük az, hogy rendkívül érzékenyek a betegségekre és a környezeti feltételekre. Emellett, ha egy ültetvény csupán egyetlen fajtát tartalmaz, az a szüret időszakában munkaerő-túlkínálatot eredményezhet, ami komoly szervezési nehézségeket okoz.
Nyilvánvaló, hogy az ültetvények esetében nem elegendő csupán egyetlen fajtát választani, hiszen a körtefák önmeddők, így elengedhetetlen egy pollenadó fajta megléte is. Azonban sok helyen, például Belgiumban a 'Conference' vagy Portugáliában a 'Rocha' fajták túlzottan dominálnak, ami egészségtelen egyensúlyhoz vezetett. A helyzetből adódóan számos szempontból előnyösebb lenne, ha szélesebb fajtaválasztékkal dolgoznánk, hiszen ez hozzájárulhat a biodiverzitás növeléséhez és a termelés stabilitásához.
A termesztőt komoly döntés elé állítja, hogy akkor most melyikekkel? Új ültetvényekbe nagyon körültekintően, minél több információ birtokában kell a fajtákat kiválasztani. Olyanokat, amelyek az adott környezeti viszonyok között jól termeszthetők, a gyümölcsük pedig jól eladható. Újdonságként esetleg magasabb áron értékesíthető. Divatos kifejezéssel nevezhetjük ezeket "innovatív" fajtáknak.
Érdemes először kisebb területen tesztelni az új fajtákat, és csak akkor bővíteni a termelést, ha a próbák során pozitív tapasztalatokat szereztünk. Ezt a megközelítést egyre többen alkalmazzák a mezőgazdaságban. A nemesítők folyamatosan új fajtákat fejlesztenek ki, míg a kutatók és a szaktanácsadók a megfelelő termesztéstechnológiát dolgozzák ki, kísérleti ültetvények segítségével, amelyek a különböző termesztőkörzetek igényeihez igazodnak. Most bemutatunk néhányat ezekből az "innovatív" fajtákból, amelyek ígéretes lehetőségeket kínálnak a jövőbeni termesztéshez.
Elsőként érdemes említeni a Sweet Sensation fajtát, amely 2024-ben elnyerte a brüsszeli Nemzetközi Íz Intézet (International Taste Institute) által alapított Kiváló Íz Díjat (Superior Taste Award). A több mint 200 személyből álló zsűri kiemelte a fajta kiegyensúlyozottan édes ízét, finom aromáját és lédús állagát. Ez azért is nagy szám, mert éppen itt, Belgiumban a legnehezebb kiütni a nyeregből az ősrégi 'Conference' fajtát. Ez a díj segíthet ebben, hiszen jelentős reklámértékkel bír.
A 'Rode Doyenné van Doorn' fajtanevével ellátott alma Hollandiában a 'Doyenné du Comice' változatának mutációjaként jött létre. A felfedezésre 1992-ben került sor, amikor Simon Broertjes, egy észak-hollandiai Wijdenesben dolgozó körtetermesztő, felfigyelt az ültetvényén található különleges fára. Ezen a fán szembetűnően szebb és színesebb gyümölcsök fejlődtek, mint a többi példányon. 2002 óta a Greenery nemzetközi vállalat forgalmazza ezt a fajtát a Sweet Sensation és Sweet Doret márkanevek alatt. A legnagyobb ültetvények Hollandiában és Belgiumban találhatóak, de a cég más országok termesztőivel is aktívan köt szerződéseket, ezzel szélesítve a fajtája elérhetőségét.
Angliában, az East Mallingi Kutatóintézet keretein belül, a 2000-es évek elején létrejött egy innovatív kísérleti ültetvény, ahol az integrált termesztéstechnológia, az alanyhasználat és az intenzív művelési rendszer finomhangolt részleteit dolgozták ki. 2015-től pedig Chilében és Argentínában is megnyitották hasonló ültetvényeket, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek. A gazdák elégedettsége a fajtával egyértelműen megmutatkozik, hiszen 2010 óta Európa legnagyobb szupermarket-hálózatában is jelen van.
A QTee fajta Norvégiából származik, a 'Vilmos' és a 'Colorée de Juillet' keresztezéséből. Eredeti fajtaneve 'Celina'. Norvégia mellett 2015-től Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Svájcban, Belgiumban és Hollandiában is elkezdték termeszteni. 2021-től pedig Kanadában, Ausztráliában és Dél-Afrikában is létesültek belőle ültetvények.
A szupermarketek polcain való értékesítéshez ideális, közepes méretű, szimmetrikus körteformájú gyümölcsök enyhe piros árnyalatú héja vonzó megjelenést kölcsönöz nekik, miközben kellemes illatukkal is csábítanak. Még fiatal, ropogós állapotban is élvezhető az ízük, így sokféle fogyasztási lehetőséget kínálnak. A termesztéshez szükséges metszési és tápanyag-gazdálkodási tudás folyamatosan elérhető a gazdák számára, akik a fajtát telepíteni kívánják. A kiváló minőség és hosszú tárolhatóság megőrzése érdekében kulcsfontosságú a szüret időzítése, amelyet gondosan kell megtervezni.
A Nyugat-Európában 2015 óta Migo márkanéven forgalmazott fajta a 'Conference' és a 'Doyenné d'Hiver' keresztezésével született Franciaországban. Eredeti fajtaneve 'Cepuna'. Barátságos körteként reklámozzák, a névből az "amigo" is eszünkbe jut. A "menni" és az "útközben" kifejezésekre is utal a neve.
Az északnyugat-európai piackutatások kimutatták, hogy a fogyasztók olyan körtére vágynak, amelyet könnyen magukkal vihetnek, mint egy almát. Ez a frissítő, édes és lédús körte megfelel ennek az igénynek. Megnyúlt alakja, zöld héja messziről felismerhető. Tárolhatósága jobb, mint a 'Conference'-é. Vékony héja miatt viszont érzékeny a sérülésekre.
Jelenleg Nyugat-Európában már 800 hektár ültetvény található ebből a gyümölcsből, elterjedését Franciaország mellett Németország, Svájc és a Benelux országok is segítik. A termesztési technológiáját a PCFRUIT kísérleti ültetvényeiben fejlesztették ki, ahol új módszereket próbálnak ki. Mivel a növény erőteljes növekedésre képes, ezért ajánlott hozzá a növekedést csökkentő alanyok használata. Az időjárás kedvezőtlen hatásai miatt előfordulhat, hogy a gyümölcsök felülete parásodni kezd.
A Gräfin Gepa a németországi Drezda-Pillnitz nemesítési programból származik. Vörös fedőszínű héja nagyon vonzóvá teszi, de csak választékbővítőként érdemes vele foglalkozni kisebb mennyiségben, mert nem tárolható hosszú ideig. Egy héttel a 'Conference' előtt szedhető, SmartFresh-sel november végéig tartható el. Early Desire márkanéven kerül forgalomba.
A sötét vörös héjú 'Red Modoc' almafajta az Egyesült Államokból érkezett, és egyik szülője a jól ismert 'Vilmos' alma. Ez a fajta elsősorban választékbővítő célokra alkalmas, mivel nem igazán tárolható hosszú távon. Fája erőteljes növekedésű, így a kertészek körében népszerű lehet. Európában egyre nagyobb az érdeklődés a vörös héjú almák iránt, és ezt az igényt várhatóan kielégíti a svájci nemesítésű, CH201 jelzésű almafajta, amely a Fred márkanevével kerül forgalomba.
dr. Szalay László
MATE, Kertészettudományi Intézet, Budai Campus