A magyar pezsgőpiac felforgatása már lehetséges, de a valódi átalakításra még várni kell.
A fogyasztás jelentős része általában az év utolsó hónapjában koncentrálódik.
Az elmúlt évben megközelítőleg 20 millió palack pezsgő fogyott a magyar piacon, aminek több mint 60 százalékos részesedéssel a legnagyobb szereplője a Törley Pezsgőpincészet - mondta a Népszavának Müller Kornél, a társaság ügyvezető igazgatója. Azért a tavalyi eredményeket lehet egyelőre irányadónak tekinteni, mert az év utolsó hetei, de még az utolsó napok is nagyban befolyásolják a végleges számokat. Az utolsó három hónap a hazai pezsgőfogyasztás több mint 50 százalékát adja.
Karácsonytól egészen december 30-áig a pezsgőforgalom szinte minden nap megduplázódik, és december 31-e sem marad el, hiszen ezen a napon is rengeteg vásárlás történik.
A pezsgőpiac az év elején lassan indult be, de a nyár kezdetével egy jelentős fordulat állt be, amely folytán határozott fellendülés tapasztalható. A cég vezetője optimistán tekint a 2024-es évre, bízva egy erős közepes teljesítményben. Érdekes megfigyelés, hogy a magyar pezsgőfogyasztók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a száraz pezsgők, ami szoros összhangban áll a nyugati trendekkel. A nemzetközi piac két fő irányvonalat mutat: egyrészt a "aperitivo-kultúra" terjedését, másrészt a fenntartható termékek iránti megnövekedett keresletet. Az előbbi mögött az áll, hogy az alacsony alkoholtartalmú italok egyre inkább a laza, modern életstílus szerves részévé válnak. A Törley vezetője hangsúlyozta, hogy a pezsgőpiac határai folyamatosan tágulnak, és ma már nincsenek tabuk. Az innovációk révén arra törekednek, hogy a pezsgő ne csupán az ünnepek italaként legyen jelen, hanem a hétköznapi koccintások elengedhetetlen részévé is váljon.
Gulyás Gergely reméli, keveseket taszított olyan elkeseredésbe az Orbán-kormány, hogy alkoholhoz nyúljon
Müller Kornél kiemelte, hogy a legújabb trendek között jelentős szerepet játszik a Franciaországból származó, jégkockákra öntött Ice pezsgő, amely 2023-ban forradalmasította a magyar piacon elérhető italok palettáját. E változás kézzelfogható eredményeként a Törley termékei kiemelkedő népszerűségnek örvendenek - tette hozzá. Az Ice pezsgő különlegessége abban rejlik, hogy jéggel, gyümölcsökkel, menta- vagy citromfű levéllel tálalva is fogyasztható, ami lehetővé tette, hogy új fogyasztói rétegeket vonzzon be. Érdekes módon a Törley adatai szerint az Ice pezsgőt választó fogyasztók 70 százaléka először próbálkozott a pezsgővel, hiszen a termék megjelenése előtt alig-alig fogyasztották ezt az italt. A hazai fogyasztók körében az utóbbi években tapasztalható tudatosság növekedése is figyelemre méltó, amelynek következtében egyre többen döntenek úgy, hogy vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán fogyasztanak alkoholt. Ennek a trendnek köszönhetően az alkoholmentes alternatívák iránti kereslet is megnövekedett. A Törley ennek megfelelően az utóbbi időszakban bővítette alkoholmentes kínálatát, reagálva a fogyasztói igények változásaira.
Az exportpiacokkal kapcsolatban Müller Kornél elmondta, hogy a pezsgőik több mint harmadát, a borok több mint felét külföldi piacokra szállítják.
Termékeik főként Skandináviában, Kanadában és a Baltikum államaiban érhetők el, de a Törley palackok akár olyan távoli helyekre is eljutnak, mint Kína, Japán, valamint Ghána és Nigéria.
Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a másfél milliós lakosú Észtországban a Törley pezsgő a piacvezető szerepét tölti be, és a fogyasztás évente egy főre vetítve szinte megegyezik a magyarországi szokásokkal. Ezen kívül figyelemre méltó, hogy a kanadai Quebec tartományban a Hungaria Grande Cuvée Brut pezsgő is a legkeresettebb termék, ami különösen figyelemre méltó, mivel ez a régió főként francia ajkú lakosságú. Mindez azt mutatja, hogy a magyar pezsgő képes kiemelkedni a nemzetközi versenytársak között is, és egyre nagyobb elismerésnek örvend a világ különböző tájain.
A világ legnagyobb pezsgőkészítője nem Franciaország, hanem egy olyan hely, amely talán meglepő módon, de egyedi ízekkel és különleges hagyományokkal kápráztat el minket.
A pezsgők globális fogyasztása - a 2008-as gazdasági válság okozta megtorpanást leszámítva - folyamatosan emelkedik a 2000-es évek eleje óta. Az elmúlt másfél évtizedben a pezsgők előállítása megkétszereződött, amit leginkább az európai pezsgőgyártás dinamikus fejlődése táplált - tájékoztat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss szakmai anyaga. A koronavírus-járvány következtében a gazdasági visszaesés a pezsgőfogyasztásra is rányomta a bélyegét, hiszen az európai export 6%-kal csökkent, míg a Champagne borvidék pezsgőinek kereslete drámai módon, 20%-kal esett vissza. Ezt követően azonban jelentős "visszapattanás" figyelhető meg: 2021-ben a francia pincészetek 38%-os növekedést értek el, ami rekordszámú fogyasztást jelentett. Jelenleg Olaszország a világ vezető pezsgőkészítő országa, amit Franciaország, Németország és Spanyolország követ. Az amerikai pezsgők is egyre inkább teret hódítanak, különösen a kaliforniai Napa-völgyből, valamint Washington és Oregon állam borvidékeiről származó palackok révén. Ennek köszönhetően az Egyesült Államok mára a világ ötödik legnagyobb pezsgő-előállítójává lépett elő - állítja a NAK.