Valaha a szegények italának számított, ám mára a kávé a gyógyító tulajdonságainak köszönhetően vált népszerűvé - Mindmegette.hu


A cikória sokak számára egyet jelent a gyerekeknek adható, koffeinmentes itallal, azaz a Maci kávéval, de generációk itták a cikóriából készült forró italt reggelente, amikor a kávé nemcsak luxus, de hiánycikk is volt. A cikória azonban több, mint pótkávé, sőt őse egy fantasztikus gyógynövény, innen is ered a cikória jótékony hatása, és bár a gyökeréből valóban kávéhelyettesítő készíthető, levele is ehető.

A cikória, mint termesztett növény, már az ókorban is jelentős szerepet játszott, és szinte minden részét hasznosították. A gyökere, miután szárították és porították, forró ital készítésére szolgált, amely a kávé alternatívájaként vált népszerűvé. A leveleit salátákban és köreteként tálalták, így a cikória sokoldalú felhasználásával gazdagította az étrendeket. Európa mellett Afrika északi részein, valamint Ázsiában is elterjedt, bizonyítva, hogy a cikória nem csupán egy növény, hanem egy hagyományos étkezési kultúra része is.

A cikória őse a mezei katáng, az egykor gyomnak hitt, ma már gyógyhatása miatt keresett és használt gyógynövény. A mezei katáng legerősebb gyógyhatása, hogy segít csökkenteni a magas vércukorszintet, de használják ízületi betegségekre, méregtelenítésre, a bél- és emésztőrendszer tisztítására. Ezen tulajdonságai miatt előszeretettel kerül cukorbetegeknek szánt, illetve fogyasztóteákba is.

A cikória, a mezei katáng távoli leszármazottja, számos jótékony egészségügyi hatást örökölt elődjétől. Fogyasztása, legyen az a gyökere, amelyből a pótkávét készítik, vagy az enyhén kesernyés ízű levelei, hozzájárul az emésztés zökkenőmentes működéséhez. Segíti a gyors és hatékony székletürítést, támogatja a méregtelenítési folyamatokat, valamint kedvezően befolyásolja a vércukorszint szabályozását is. Ráadásul a refluxban szenvedők és a gyomorégésre panaszkodók számára is hasznos választás lehet, így érdemes beépíteni az étrendünkbe.

A cikória nemcsak ízletes, hanem tápanyagokban gazdag növény is, amely A-, C- és K-vitamint, valamint karotint, jódot, cinket, kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Különösen figyelemre méltó a magas rosttartalma, amely kulcsszerepet játszik emésztésünk egészségének megőrzésében. Az inulin, amely a cikóriában megtalálható, egy különleges prebiotikum, amely táplálja a bélflóránkban élő jótékony baktériumokat. Összességében a cikória fogyasztása rendkívül jótékony hatással van emésztőrendszerünkre, így érdemes beilleszteni az étrendünkbe.

A cikória csodálatos jótékony hatásai: A cikória, ez a sokoldalú növény, nemcsak ízletes és különleges ízt ad ételeinknek, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Gazdag rostokban, különösen inulinban, amely támogatja a bélflóra egészségét és segíti az emésztést. Emellett a cikória gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, így hozzájárulhat a krónikus gyulladások csökkentéséhez. A növény antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek segítenek a sejtek védelmében a káros szabadgyökökkel szemben. Ráadásul a cikória fogyasztása támogathatja a máj működését, serkentve a méregtelenítési folyamatokat, és így hozzájárulhat a szervezet általános egészségéhez. A cikória teája vagy a pörkölt gyökere, mint koffeinmentes kávépótló, szintén népszerű választás, hiszen nemcsak energiát ad, hanem a szív- és érrendszeri egészséget is támogathatja. Érdemes tehát beépíteni ezt a csodálatos növényt a mindennapi étrendünkbe, hogy élvezhessük jótékony hatásait!

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás, ha az élelmiszerboltok és drogériák kínálatából választjuk az instant cikóriakávét. Ha valaki nem rajong az ízéért, érdemes kipróbálnia, hogy forró víz helyett forró tejbe vagy növényi tejhelyettesítőbe keveri a porított cikóriát, és egy kis cukrot is ad hozzá. Így egy kakaószerű, ízletes ital készíthető, amely bár nem rendelkezik élénkítő hatással, de segíti az emésztést.

Related posts