A magas koleszterinszint csökkentésére irányuló diéta kulcsfontosságú lépés lehet az egészségünk megőrzésében. Ahhoz, hogy hatékonyan csökkentsük a koleszterinszintet, érdemes figyelmet fordítani az étrendünk minőségére és a helyes táplálkozási szokásokra


A magas koleszterinszint csökkentésének elsődleges lépése az étrendünk átalakítása.

Világszerte komoly egészségügyi problémát jelent a magas koleszterinszint, illetve az ezzel járó szív- és érrendszeri megbetegedések. Van azonban néhány alapszabály, aminek betartásával sokat tehetsz a koleszterinszint csökkentéséért.

Az alacsony kockázatú csoportba azok az egyének sorolhatók, akiknél a koleszterinszint a normál tartományon belül marad, vagyis 200 mg/dl (5,18 mmol/l) alatt. A közepes kockázatú csoportot azok alkotják, akiknek a koleszterinszintje 5,18 mmol/l és 6,4 mmol/l (247 mg/dl) között mozog. Azok az emberek, akiknek a koleszterinszintje ezen a határon túlra, tehát 6,4 mmol/l fölé emelkedik, a magas kockázatú csoport tagjaivá válnak.

- A telített zsírok és olajok, mint például vaj, szalonnazsír, disznózsír, valamint pálma- és kókuszolaj, helyett válassz inkább növényi olajokat! Az olíva- vagy repceolaj remek alternatívák, amelyek egészségesebbé tehetik az ételeidet.

- Korlátozd a transzzsírsavakat és a részben hidrogénezett növényi olajokat! (kemény margarinok, kekszek, sütemények, chipsek).

Csökkentsd a zsíros húsok fogyasztását! Ilyenek például a füstölt húsok, bordák, darált húsok, hot-dogok, kolbászok, szalonnák és egyéb feldolgozott hústermékek.

Legyél körültekintő a belsőségekkel kapcsolatban is! (vese, máj)

Cseréld le a zsíros, bőrös húsokat bőr nélküli csirkére vagy pulykára, valamint válaszd a sovány marha-, borjú-, sertés- és bárányhúst, illetve a friss halakat!

Próbáld meg csökkenteni a tejtermékek fogyasztását, különösen a tejszínt! A legtöbb sajt mellett érdemes elkerülni a nem tej alapú kávétejszíneket és tejszínhabokat is, mivel ezek gyakran kókusz- vagy pálmaolajat tartalmaznak. Helyette válassz inkább zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejet (0-1% zsírtartalommal), valamint light tejtermékeket és zsírszegény sajtot!

- Próbáld meg elkerülni a gyorséttermek kínálatát! Ha étteremben étkezel, a grillezett húsok és friss saláták remek választások lehetnek! Érdemes távol maradni a majonézes és sajtos ételektől is!

Related posts