Csíkszeredában bemutatkoztak a sajtkészítők - Kiváló minőségű termékek kerültek a középpontba.

Csíkszeredában immár több éve hagyományosan kerül megrendezésre a Böjti Csemege - Kárpát-medencei sajtmustra, amelyet a legutóbbi hétvégén újra életre hívtak. A rendezvény során rengeteg ínycsiklandó tejtermék kapott elismerést, bizonyítva, hogy a helyi gazdák és sajtkészítők mestersége igazán kiemelkedő.
A verseny során benevezett különleges finomságokat a Magyar Sajtkészítők Egyesületének szakértő zsűrije bírálta el. Ennek eredményeként a közel száz minta közül három termék érdemelte ki az aranyérmet, míg tíz ezüst- és tizennégy bronzérmet is kiosztottak.
Az esemény célja a háztáji mezőgazdaság és a gasztronómia szoros kapcsolatának bemutatása volt, amely lehetőséget teremtett arra, hogy a nagyközönség felfedezze a természet, a tej és a gazdák együttműködésének eredményeként született egyedi, terroir jellegű sajtkülönlegességeket. A sajtmustrára a Kárpát-medence különböző kézműves és kisüzemi sajtkészítői jelentkezhettek, így gazdagítva a rendezvényt helyi ízekkel. A rendezvény fő szervezője a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE), míg a társszervezők között szerepel a Székely Kézműves Sajtkészítők Egyesülete, Csíkszereda Városháza, Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége.
A sajtok értékelése pénteken került megrendezésre, míg az ünnepélyes díjátadó szombaton zajlott Hargita Megye Tanácsának impozáns székhelyén. A rendezvényre összesen 33 sajtkészítő nevezett be a Kárpát-medence különböző szegleteiből, és a Magyar Sajtkészítők Egyesületének szakmai zsűrije 92 ínycsiklandó mintát bírálhatott el.
A bírálat izgalmas eseményére április 11-én került sor, ahol 43 friss és 49 érlelt sajt mérte össze erejét. A zsűri alapos munkájának eredményeként végül 27 mintát díjaztak, köztük 3 aranyat, 10 ezüstöt és 14 bronzot. Az „Erdély legjobb sajtja” kitüntetést Bányász József különleges terméke nyerte el. Arany minősítést kapott Dancs V. Anna-Maria egyéni vállalkozó Birka joghurtja, a Varsági Hegyi Sajt friss kecskesajtja, valamint a Szarvasi Agrár Zrt. Grande sajtja – mind a hárman 96 pontot értek el. Emellett több sajtkészítő különdíjban is részesült, ami tovább emelte az esemény rangját.
A díjátadót megelőzően Becze István, az SZGE elnöke szívélyesen köszöntötte a megjelent vendégeket és elöljárókat. Beszédében kiemelte a sajtkészítők szakmai fejlődését és az esemény iránti növekvő érdeklődést. Megjegyezte, hogy a tavalyi évhez képest a benevezett sajtok száma megduplázódott, ami biztató jel, hiszen a rendezvény célja az, hogy a székely termékek minősége elérje azt a szintet, amely méltányos áron értékesíthető. Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának elnöke is kifejezte elismerését a gazdák iránt, és hangsúlyozta, hogy a székelyföldi gazdák kulcsszerepet játszanak abban, hogy Hargita megye 2027-ben Európa Gasztronómiai Régiójaként tündököljön. Ennek kapcsán a szakmai versenyek jelentősége is megnőtt, hiszen itt a kiválóság elérése elengedhetetlen.
Sárig Attila, a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesületének elnöke hangsúlyozta az érdekképviselet alapvető támogatásának fontosságát, amely lehetővé teszi a kisgazdák számára, hogy fejlődjenek és előre lépjenek, így egyre kiválóbb és minőségibb termékek születhetnek. Tim Zoltán, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnökségi tagja pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a zsűri munkája nem csupán az értékelésről szól, hanem szakmai visszajelzést is nyújt, amely segíti a termelőket a fejlődésben. Az elmúlt három év során folyamatosan javulást tapasztaltak a beküldött sajtok minőségében, és különösen dicsérte az idei verseny professzionális lebonyolítását, valamint a minták magas színvonalát.
Az ünnepségen felszólat Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki területi szervezetének elnöke, Mihály Zoltán, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.
Becze István érdeklődésünkre kifejtette, hogy a szakmai szempontból jelentős esemény, amely évről évre egyre magasabb színvonalú termékekkel büszkélkedhet, alapvető célja a helyi ágazat támogatása. Hargita megye és Székelyföld egyedi hegyvidéki adottságai, legelői és kaszálói kiváló alapanyagot nyújtanak a takarmányozás számára, ami kiemelkedő értéket képvisel. "Lényeges, hogy a gazdák a tejből ínycsiklandó kézműves sajtokat készítsenek. Örömmel tapasztaljuk, hogy nemcsak érlelt sajtokat, hanem egyéb kézműves termékeket is előállítanak. A fogyasztók egyre inkább keresik és értékelik ezeket a különleges ízeket" - tette hozzá a gazdaszervezet elnöke.
Az utóbbi években egyre több, szebb és jobb termékek jelennek meg a versenyen, ami azt mutatja, hogy egész ágazat fejlődik és remélhetőleg ez motiváló hatással lesz a fiatalokra is, akik közül egyre többen látnak majd lehetőséget ebben a hivatásban - hangsúlyozta az SZGE elnöke.
Az elismerések átadását követően több szakmai előadáson is gyarapíthatták tudásukat az érdeklődők, majd a Székely sajtot az asztalra elnevezésű, rendkívüli sajtkóstoló következett, amelyre főként vendéglátósokat vártak, azzal a céllal, hogy a jövőben helyi sajtokat kínáljanak vendégeiknek. A kóstolót székelyföldi kézműves sajtokból és tejtermékekből készítette elő és szolgálta fel Gundel Károly sajtbíra, a Magyar Sajtkészítők Egyesületétől.
A rendezvény két napja alatt a nagyközönség számára a Szabadság téren és a Promenádon megrendezett hagyományos és helyi termékvásár igazi csemegét jelentett a még hátralévő böjti időszakra. A látogatók felfedezhették a kézműves termelők által kínált sajtok, mézek, teafüvek, lekvárok és más ínycsiklandó finomságok széles választékát, így mindenki megtalálhatta a kedvére való falatokat.