Bagaméri fagyizója elnyerte az aranyérmet!

Képzeld el, hogy egy régi falusi csárda hangulata köszönt ránk, miközben a város pulzáló szívében tartózkodunk. A fenyőfa asztalok és a rusztikus padok között megelevenedik a vidéki élet varázsa, a friss levegő helyett azonban a városi zajok keverednek a beszélgetések morajával. Az ablakon kinézve a modern épületek tükröződnek a napfényben, és a nyüzsgő emberek sietős lépteit hallani. Ez a különös ellentét adja meg a hely varázsát, mintha a falusi élet békéje és a városi dinamizmus egyesülne egy szokatlan, de izgalmas élményben.
Idén is megrendezték az Év Fagylaltja versenyt, a melynek ezúttal Hajdúszoboszló adott otthont. A Magyar Cukrász Ipartestület (MCI) által szervezett, nagy népszerűségnek örvendő verseny célja a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.
A verseny házigazdája ezúttal a festői Hajdúszoboszló volt, amely Európa legnagyobb fürdőkomplexumával büszkélkedhet. A versenyzők itt, a lelkes nézők szeme előtt, mutatták be kreativitásukat és tehetségüket, miközben elkészítették versenymunkáikat. A hagyományos és "mentes" kategóriák mellett idén különleges tiszteletadásként a helyi vendéglátás iránt is megemelték a kalapjukat, és egy izgalmas új kategóriát vezettek be, amely a helyi ízek és kultúra felfedezésére ösztönözte a résztvevőket.
A hévizek atyjaként elismert Pávai Vajna Ferenc geológus egyik kedvenc süteménye ugyanis az almás pite volt, így ebbe a kategóriába almából készült, illetve almás pite fagylaltokkal lehetett nevezni.
Az Év Fagylaltja verseny idén rendkívüli izgalmakat tartogatott, hiszen öt különböző kategóriában összesen 100 fagylalt nevezett, felállítva ezzel egy új rekordot. A korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltkülönlegességeivel együtt a látogatók több mint 130-féle ízletes fagylaltot kóstolhattak az egész napos esemény során.
A versenyzők kreativitása a Magyar Cukrász Ipartestület (MCI) közleménye szerint ismét határtalan volt. A kézműves kategóriákban a hagyományos ízek mellett egészen újszerű ízkombinációk születtek a narancsos-karamelles barnavaj fagylalttól a fűszeres masala teafagylalton át a malátás pekándió fagylaltig. A túró volt a sláger alapíz, míg a gyümölcsök között a bogyós gyümölcsöké volt a főszerep: a málna, szeder, ribizli, eper mellett meglepetés volt több fagylaltban is a josta és a berkenye.
A fagylaltkínálatban új színek és ízek jelentek meg, merész fűszerekkel színesítve a klasszikus ízvilágot. Olyan különlegességek bukkannak fel, mint a magaszkári vadbors, a rózsabors és a pikáns timur bors, amelyek egyedi csavart adnak a hagyományos fagylaltoknak. A Pávai kedvencei kategóriában az almás fagylaltok nem csupán a megszokott fahéjas, szegfűszeges és gyömbéres kombinációkra építenek, hanem izgalmas új alapanyagokkal, mint az almapálinka vagy az alma cider, fokozzák a különlegességet, így a versenyzők valódi ínycsiklandó élményeket kínálnak.
A fagylaltbemutatókon a tavalyi győztes "Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel" mellett a látogatók felfedezhették a "Karamellás kukorica fagylalt" különleges ízét is. Emellett bemutatkozott a "Krémes tiramisu fagylalt, extra crunchy kávés ropogóssal és kávés-tejcsokoládés variegátóval", valamint a "Dobostorta revolúció", amely a 140 éves hagyományos dobostorta előtt tiszteleg egyedülálló fagylalt formájában.